Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری برنا»
2024-05-09@06:14:56 GMT

بوستان سعدی؛ آرمان بشریت

تاریخ انتشار: ۱۶ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۹۶۶۰۲۵

بوستان سعدی؛ آرمان بشریت

در بوستان انصاف و حق‌پذیری فضیلتی گرانقدر و ستودنی است. آیین کشورداری در بوستان مبتنی بر اصول و دقایقی باریک از قبیل آزمودن کسان قبل از به کارگماردن آنان، سودجستن از رأی و تجربه پیران و نیروی جوانان، سخن صاحب غرضان در حق درستکاران نشنیدن، شناختن کهتران و تماس داشتن با مردم، درشتی و نرمی با هم داشتن، شفقت با مردم و رعایت احوال دردمندان، رازداری، کیفردادن ظالم و دزد و خیانتکار، نواختن سپاهیان و آسوده داشتن آنان، توجه به اهل شمشیر و قلم، حقیر نشمردن دشمن خرد، تدبیر و مدارا با دشمن، هشیار و بیداری در صلح و جنگ، فرستادن دلیران به میدان رزم، امان دادن دشمن پناهنده، مردم شهرهای تسخیر شده را نیازردن، درنگ کردن در کشتن اسیران و اعتماد نکردن بر سپاهیان عاصی خصم استوار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سعدی سیره خلفای راشدین را می‌پسندد و اتابک ابوبکر در نظر او از آن رو ارجمند است که دین‌پرور و دادگر و درویش دوست است. در ایام او کسی را جرأت بیداد نیست او می‌گوید :

به عهد تو می‌بینم آرام خلق         

پس از تو ندانم سرانجام خلق

سراسر بوستان از فروغ انسانیت و جوانمردی و ایثار نورانی و دلگشا است و در هر گوشه آن اشخاص بزرگوار و جوانمرد وجود دارد. سعدی شیوه مردی و گذشت و جوانمردی را دوست می‌دارد در جهان بوستان عرضه می‌کند. در عالم بوستان همه افراد انسان و با یکدیگر همدلی و همدردی می‌ورزند و آن کس که از این فضیلت بی‌بهره است شایسته این مدینه فاضله نیست.

و به همین سبب در قحط‌سالی و دمشق مردی با آن که خود دارا است و نیازمند نیست از رنج دیگران از او استخوانی و پوستی مانده است و غم بینوایان رخ او را نیز زرد کرده است. نگاه او بر دوستی که از درماندگی وی در شگفتی است، نگه کردن عالم اندر سفیه است. به نظر او وقتی دوستان در دریای مصیبت و تنگدستی غریقند بر ساحل سعدی چه آسایشی تواند داشت. بوستان سعدی انسان را تصفیه می‌کند هر جا به نوعی عواطف انسانی، همدلی و محبت و پیوستی افراد جلوه‌گر است. سعدی که خود در طفلی پدر را از دست داده است و از درد طفلان خبر دارد و نه تنها دلسوزی به یتیمان را دستور می‌دهد بلکه با عواطفی که از تعلیمات پیامبر اکرم و از کمال انسانیت سرچشمه می‌گیرد می‌گوید

چو بینی یتیمی سرافکنده پیش    

مده بوسه بر روی فرزند خویش

الا تا نگرید که عرش عظیم         

بلرزد همی چون بگرید یتیم

بوستان عالم انسانیت و تسامح به معنی کامل کلمه است بی‌آنکه این مفهوم عالی و شریف در مرز نژاد و رنگ و پیوند محصور بماند چون نه تنها افراد بشر گرامی و در خود شفقت هستند بلکه هر موجود زنده ای حق حیات دارد پس نه عجب که کسی سگی تشنه را در بیابان آب دهد و پاداشش آن باشد که خداوند گناهان او را عفو کند. خودبینان و خودپرستان در بوستان قدر و اعتباری ندارند بلکه سخن از فروتنی و ترک خودپسندی است و هر کاری پاداشی یا کیفری دارد و احسان و نیکوکاری بسیار شریف است. ارزش و فضیلت انسان به سود و خدمتی است که از او برای دیگران ساخته است آن که زر می‌اندوزد و دلش بر احوال آدمیان نمی‌سوزد از انسانیت بی‌بهره است چون نعمت و مال ماندنی نیست چون خوشرویی و خوشخویی و بیان خوش جلوه دیگری است؛ قناعت و استغنا و وارستگی اصلی معتبر و موجب سعادت است و مراد از قناعت و گوشه‌گیری و خودداری از سعی و عمل و ترک عالم نیست و کسی که خود را چون روباه شل بیفکند که دیگران دستش را بگیرند دغل و نامحترم است. شیری و مردانگی و دستگیری ارجمند است مقصود از قناعت ایستادن و وارسته زیستن است.

در سراسر بوستان عشق پرتوافکن و موجب تلطیف روح و زندگی است عشق به معنای عالی و عارفانه‌، از خود گذشتن و به دوست پیوستن است. سعدی طبع آدمی را خوب می‌شناسد و جهانی که می‌جوید عالم ایمان به خدا، نیکی، صفا، راستی پاکی، روشنی و حقیقت است چرا که سعدی بسیار پیشرو تراز عصر خود بوده و چنان می‌اندیشیده که خیلی از افکار او مورد قبول بشریت در روزگار ماست. این است سعدی و عالم فکر و آرمانهای او .....

منبع بوستان سعدی تصحیح و توشیح دکتر غلامحسن یوسفی تهران انتشارات خوارزمی

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: احسان و نیکوکاری پدر پیامبر اکرم جهان دین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۹۶۶۰۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جای یک کتابخانه مرکزی در شهر عالم‌پرور آمل خالی است

آمل با وجود علمایی چون مرحوم حسن‌زاده آملی و آیت الله جوادی آملی، به عنوان مهد علم و فرهنگ در مازندران شناخته می‌شود، با این حال از وجود یک فضای مطالعاتی مناسب و کتابخانه مرکزی بی‌بهره است و تنها کتابخانه ۵۴ ساله این شهر دیگر پاسخگوی مراجعان نیست. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از آمل، شهرستان آمل علاوه بر موقعیت جغرافیایی و جایگاه سه هزار ساله‌اش، با وجود مرحوم علامه حسن‌زاده آملی و آیت‌الله جوادی آملی به لحاظ هویت علمی و فرهنگی در عرصه جهان اسلام و منطقه شناخته شده است.

شهرستان آمل با وجود این هویت علمی و فرهنگی برجسته اما از کمبود فضای مطالعاتی رنج می‌برد و قدمت این کمبود بیش از نیم قرن رسیده است.

تنها کتابخانه آمل در سال 1342 در زمینی به مساحت 540 مترمربع، با یک طبقه زیربنایی 300 مترمربع در روبه‌روی بیمارستان 17 شهریور احداث شده است.

کتابخانه‌ای با نام شهیدان عباس‌زاده که بسیاری از قشرهای علمی، فارغ‌التحصیلان گذشته در عرصه‌های متعدد آموزش عالی، دانش‌آموزان و دانش‌پژوهان، المپیادی‌ها و نخبگان از سالن کوچک آن برای مطالعه استفاده بردند و از کمترین امکانات آن بهترین استفاده را برای توسعه علمی خود داشتند.

تنها کتابخانه عمومی شهری که با وجود چندین‌بار تجهیز و نوسازی، وقتی وارد محوطه آن می‌شوید، نوجوانان و جوانان دوستدار علم متعددی را می‌بینید که گوشه و کنار ایستاده یا منتظر نشسته‌اند تا طبق زمانبندی، یک نفر از سالن مطالعه خارج  شود و آنها جایش را بگیرند.

 مسئولان امر سال‌هاست با وجود آگاهی از این وضعیت و کمبود فضای مطالعه، هر سال در جلسات انجمن کتابخانه‌های عمومی وعده‌ای مبنی بر ساخت یک کتابخانه مرکزی در فضایی بزرگ با پیشرفته‌ترین امکانات می‌دهند، اما تاکنون هیچ اتفاق خاصی نیفتاده است.

با وجود این مشکلات و وعده‌های بی‌سرانجامی که از مسئولان امر اکنون شنیده شد همین تنها کتابخانه عمومی شهر، شش دانگ بنام اوقاف و امورخیریه  است و مالکیت آن بین کش و قوس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان قرار دارد.

این وعده در اولین جلسه انجمن کتابخانه‌های عمومی شهرستان آمل در سال‌جاری نیز بار دیگر از زبان مدیرکل کتابخانه‌های عمومی مازندران مطرح شد. 

در این جلسه که مدیرکل کتابخانه‌های عمومی مازندران، نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی، امام جمعه، معاون استاندار و فرماندار و رئیس کتابخانه‌های عمومی شهرستان آمل حضور داشتند، بار دیگر موضوع پروژه ساخت کتابخانه مرکزی مورد بررسی قرار گرفت.

پروژه‌ای که به نظر می‌رسد اساسی‌ترین مشکل آن نبود زمین مناسب است که بارها در چند نقطه مختلف شهر از سوی شهرداری آمل پیشنهاداتی در این خصوص شد، اما هر کدام به دلیل وجود مشکلی مورد موافقت قرار نگرفت.

ساخت کتابخانه مرکزی بهترین راهکار است

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی مازندران در این جلسه تعداد کتابخانه‌های عمومی کشور را سه میلیون و 800 هزار باب با عضویت 12 میلیون نفر عنوان کرد و گفت: در مازندران 124 باب کتابخانه وجود دارد که سال گذشته شش باب به این استان اضافه شد.

 سکینه خاتون مهدیان افزود: دو باب کتابخانه مشارکتی یکی در زندان و دیگری مستقل شباهنگ در شهرستان آمل به بهره‌برداری رسید.

وی با اشاره به وضعیت فضای کتابخانه قدیمی شهر آمل گفت: در این شهر کتابخانه‌هایی داریم که پاسخگوی نیاز مردم این شهر نیستند و مراجعان با ورود به کتابخانه با نبود و کمبود فضا و صندلی مواجه می‌شوند.

مهدیان حضور متقاضیان زیاد به کتابخانه‌ها را نشانه اطمینان خانواده‌ها نسبت به فضای امن کتابخانه بیان و مطرح کرد: با وجود چنین استقبالی باید در حوزه افزایش فضای سرانه و ساخت یک کتابخانه مرکزی کار بیشتری انجام داد.

وی با تاکید بر اینکه هم‌اکنون فضای سه کتابخانه جوابگوی مردم شهرستان آمل نیست، گفت:  ساخت کتابخانه مرکزی بهترین راهکار است و طی سفر ریاست جمهوری به مازندران در سال‌جاری باید مقدمات کار ساخت کتابخانه مرکزی این شهرستان زده شود و با کمک و ظرفیت خیرین به ساخت این کتابخانه اقدام کنیم.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی مازندران با اعلام اینکه هم‌اکنون 28 پروژه نیمه‌کاره در مازندران وجود دارد، افزود: استان مازندران به عنوان یک بهره‌بردار است و برای ساخت این کتابخانه مرکزی آمادگی لازم را برای ترسیم نقشه‌های ساخت کتابخانه مرکزی آمل داریم تا در صورت فراهم شدن زمین برای ساخت، با آخرین تجهیزات و امکانات اقدام شود.

برای ساخت کتابخانه مرکزی زمین مناسب می‌خواهیم

رئیس اداره کتابخانه‌های عمومی آمل نیز در این نشست با اشاره به پروژه ساخت کتابخانه مرکزی در آمل گفت: بارها برای ساخت کتابخانه مرکزی جلساتی برگزار شد و حتی دو زمین در این شهرستان مطرح شد که اولی واقع در بلوار بسیج بود که به دلیل کمبود زمین در کمیسیون 5 مورد توجه قرار نگرفت و زمین دوم در بلوار ولایت، روبه‌روی قجرمحله بود که آن هم به دلیل مسائل زمین در امر معارضه بلاتکلیف ماند.

یوسف لاطف با بیان اینکه برای بهره‌مندی یک کتابخانه مرکزی نیم قرن درگیر هستیم، افزود: با توجه به‌ تعداد عضویت و متقاضیان، کتابخانه عمومی فعلی جوابگوی مردم این شهرستان نیست.

وی با بیان اینکه شش کتابخانه نهادی و در مجموع 10 کتابخانه عمومی در شهرستان وجود دارد، گفت: در آمل یک کتابخانه روستایی و دو کتابخانه مشارکتی زندان بند مردان و زنان و کتابخانه مستقل شباهنگ فعالیت دارد.

لاطف تعداد عضویت سال گذشته را هفت هزار و 169 نفر با افزایش چهار درصدی عنوان و بیان کرد: این عضویت در سال 1401 حدود شش هزار و 874 عضو بوده که تمام تلاش و هدف بر این است تا امسال به تعداد 9 هزار عضویت برسد.

رئیس کتابخانه‌های عمومی آمل با بیان اینکه در امر امانت دهی سال گذشته 74 هزار و 777 جلد با رشد 10 درصدی ثبت شده و هدف امسال رسیدن به 90 هزار جلد است، افزود: در مجموع 107 هزار و 239 منبع کتاب در کتابخانه عمومی است که هدف مجموعه رساندن آن به تعداد 115 هزار جلد در سال‌جاری‌ است.

لاطف ادامه داد: در اجرای تامین نیم درصدی شهرداری، هدف اول یک میلیارد و 500 میلیون تومان و در هدف دوم دو میلیارد و 300 میلیون تومان و نهایی به چهار میلیارد و 560 میلیون تومان خواهد بود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مزخرفاتی که می‌گویند چرا در دیوان حافظ نام ایران نیست، بها ندهید/ قسم‌تان می‌دهم هر روز برای کودک خود دو بیت از «بوستان» بخوانید
  • حمایت از حقوق بین‌المللی بشردوستانه برای تضمین سلامت همه مردم
  • جای یک کتابخانه مرکزی در شهر عالم‌پرور آمل خالی است
  • میزبانی متهمان به جنایت علیه بشریت، جرم است
  • امروز با سعدی: که حال غرقه در دریا نداند خفته بر ساحل
  • «خدای جنگ» حسین دارابی مجوز ساخت گرفت
  • فقدان مرحوم ماموستا فخری یک ضایعه بود
  • تجمعات در آمریکا از روی انسانیت و عدالت خواهی است
  • شکایت آموزش و پرورش از سریال افعی تهران
  • ساخت آموزشگاه ۶ کلاسه سعدی در بندرخمیر