Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-09@02:48:40 GMT

سعدی به نقد هنرمندانه حاکمان می پرداخت

تاریخ انتشار: ۳۱ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۱۶۰۱۴۴

سعدی به نقد هنرمندانه حاکمان می پرداخت

شیراز- ایرنا- رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در آیین بزرگداشت سعدی عنوان کرد: از بوستان سعدی گفتمان حکومتی بر می‌آید که این کتاب ماحصل نقد ساختار حاکم در بیانی هنرمندانه است.

به گزارش ایرنا، اشرف بروجردی شامگاه جمعه در این آیین در آرامگاه سعدی افزود:سعدی با آنکه آمد و شد بسیار به دربار داشت و حاکمان فارس را مدح گفت، به جای اغراق در مدایح به پند پرداخت و آن‌ها را متوجه کرد که در دوران حکومتشان از برپایی عدالت و تدبیر خردمندانه گریزی ندارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی با بیان اینکه سعدی به تکریم ممدوح بسنده نمی‌کند افزود: این موضوع نشانگر سوگیری هوشمندانه او در برابر گفتمان حکومتی است بدین‌ معنا او برادران جوینی و دو تن از اتابکان سلغری را می‌ستود اما در مدح آن ها از نصیحت کناره نگرفت.
رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران بیان داشت: باید باریک‌ بینانه به حکایت‌ها نگریست تا بدانیم نقد و سوگیری سعدی بر جانبداری او حاکم است و نگاه او در بوستان به شیوه‌های اصلاح کشورداری در عین حفظ روحیه جانبداری از حکومت است.
بروجردی از دیگر شیوه‌های سعدی را تشویق و تنبیه توامان دانست و بیان داشت: او شاهان دادگر را به سرانجام نیکو بشارت می دهد و ظالم را از عاقبت شوم بر حذر می‌دارد.
وی با بیان اینکه از دیگر نکات این است که سعدی گاه پارسایان را در مقابل حکومت قرار می‌دهد، اضافه کرد: این روش جامعه آرمانی سعدی را بهتر شکل می‌دهد.
بروجردی گفت: تا زمانی که محققان حوزه ادب فارسی و دیگر رشته‌های علوم انسانی انگیزه دست‌یافتن به خوانش جدید از آثار سعدی را داشته باشند، جریان برآمده از سعدی دوام خواهد داشت.
وی با اشاره به صبغه سعدی در فراگیری دانش در نظامیه بغداد و در جوار احمد و محمد غزالی، او را وارث هویت ایرانی دانست و ‌گفت: خلق حکایت‌های کوتاه و درآمیختن نظم و نثر‌ و نیز آوردن مضامین عارفانه و عاشقانه و نقل داستان‌هایی در گلستان و بوستان که به‌ آثار غزالی شباهت دارد، همه نشان از تعلیم و تربیت دارد؛ اما هنری دیگر و اندیشه‌ای دیگر سعدی را از غزالی و غزالی‌ها متمایز می‌کند که نمونه‌ای از آن ذهن وقاد و قلم نقاد سعدی در ساحت اجتماعی و شیوه بیان اوست.
مشاور فرهنگی رئیس جمهوری بیان داشت: سعدی بیش از همه و پیش از همه استاد سخن است؛ اما در قلمرو معنا تصویری ناب از معلم اخلاق را از خود به جا گذاشته که هم در ساحت تعلیم تربیت فردی و هم در ساحت اجتماعی کافی است.
اول اردیبهشت ماه به مناسبت تاریخ نگارش گلستان روز سعدی نامگذاری شده است.
این روز در اول اردیبهشت 1389 و در اجلاس شاعران جهان در شیراز، از سوی نهادهای فرهنگی داخلی و خارجی به عنوان روز سعدی شناخته شد.
ابومحمّد مُشرف‌الدین مُصلح بن عبدالله بن مشرّف متخلص به سعدی شاعر و نویسنده قرن هفتم هجری، زاده شیراز است. اهل ادب به او لقب استادِ سخن، پادشاهِ سخن، شیخِ اجلّ می‌دهند.
دیباچه(منسوب به سعدی)، مجالس پنج‌گانه، نصیحت الملوک، سؤال صاحب‌دیوان، رساله عقل و عشق، تقریرات ثلاثه، گلستان، سعدی‌نامه(بوستان)، قصاید عربی، قصاید فارسی، مراثی، ملمعات و ترجیعات، طیبات، خواتیم، غزلیات قدیم، صاحبیه، مقطعات، رباعیات، مفردات، هزلیات و خبیثات آثار برجای مانده از سعدی است.
7375 /1876

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي روز سعدي فارس نقد هنرمندانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۱۶۰۱۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پایان عملیات بازپیرایی بوستان شهری کوچه بیوک در یزد

مدیر منطقه یک شهرداری یزد گفت:  بازپیرایی بوستان درون محله ای کوچه بیوک واقع در جنب مسجد اعظم این محله با اعتباری بالغ بر ۳۵ میلیارد ریال و طی مدت ۱۰ ماه به پایان رسید.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از یزد و به نقل از روابط عمومی شهرداری منطقه، علیرضا رسولی با بیان اینکه بازپیرایی بوستان کوچه بیوک با توجه به مراجعات و پیگیری‌های اهالی و فعالین اجتماعی این محله در دستور کار منطقه یک شهرداری قرار گرفت، اظهار کرد: برنامه بازپیرایی بوستان کوچه بیوک جنب مسجد اعظم این محله به عنوان یکی از بوستان‌های محله‌ای از محل اعتبارات عمرانی ۱۴۰۲ منطقه آغاز شد و خوشبختانه طی برنامه زمان بندی در مدت ۱۰ ماه به پایان رسید.

وی با اشاره به اینکه تا قبل از بازپیرایی این بوستان، این محل فقط به عنوان یک بوستان درختکاری شده مورد استفاده قرار می‌گرفت، گفت: در باز طراحی و بازپیرایی، موضوع استفاده بهینه از این بوستان، همچنین افزایش نشاط اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است.

مدیر منطقه یک شهرداری یزد، احداث سایت چمن مصنوعی با عنوان مینی فوتبال برای بازی‌های گل کوچک را از مهمترین اقدامات انجام شده در این بوستان برشمرد و افزود: خوشبختانه توانستیم پس از تأمین اعتبار، علاوه بر احداث این زمین چمن مصنوعی، اقداماتی نظیر تقویت روشنایی، تجهیز مبلمان، نصب وسایل بازی جدید، ایجاد جاده سلامت و نصب دستگاه‌های ورزشی انجام دهیم که همه این فعالیت‌ها منجر به رونق بیشتر این محل و افزایش شور و نشاط اجتماعی شده است.

رسولی با بیان اینکه با همکاری حوزه‌های عمرانی و خدماتی منطقه و با تکمیل روشنایی این بوستان، فاز اول بازپیرایی این پروژه پایان یافته است، اظهار امیدواری کرد: انشاالله در سال جاری، فاز دوم بازپیرایی این بوستان شامل اصلاح معابر باقیمانده و بقیه فعالیت‌ها و عملکردهای آن تکمیل خواهد شد و مورد استفاده بهینه همه همشهریان به ویژه اهالی محترم محله کوچه بیوک قرار خواهد گرفت.

کد خبر 751544

دیگر خبرها

  • مزخرفاتی که می‌گویند چرا در دیوان حافظ نام ایران نیست، بها ندهید/ قسم‌تان می‌دهم هر روز برای کودک خود دو بیت از «بوستان» بخوانید
  • سگ گردانی در پارک‌ها و بوستان‌های کرج باید ممنوع شود
  • امروز با سعدی: که حال غرقه در دریا نداند خفته بر ساحل
  • پایان عملیات بازپیرایی بوستان شهری کوچه بیوک در یزد
  • «خدای جنگ» حسین دارابی مجوز ساخت گرفت
  • بهسازی و توسعه بوستان‌های منطقه ۵ قم
  • پیش‌بینی بودجه تملک فضای سبز برای سال جاری در منطقه ۲
  • علت حصارکشی در پارک لاله چیست؟ +عکس
  • ساخت آموزشگاه ۶ کلاسه سعدی در بندرخمیر
  • امروز با سعدی: چه جرم رفت که با ما سخن نمی‌گویی